2014. december 21., vasárnap

Hogyan változtatja meg agyunkat az internet? A sekélyesek kora Nicholas Carr



Csodásan megírt könyv. Látszik, az irodalmi előképzettség a szerzőn. De nem csak a forma remek, de a tartalom is. Szépen felépített mű, aminek a végére vártam valami igazán nagy csattanót, Sajnos ez elmaradt.

De tényleg elhülyül a mai és a következő nemzedék az internet miatt? Tényleg a sekélyesek kora jön? Szerintem egyáltalán nem. Mindig is a sekélyesek kora volt, mindig is az ostobák, az írástudatlanok, a nem gondolkodók, a sekélyesek voltak többen. Miért hiszi bárki, hogy ez nem így volt eddig? Az oktatásunk jelenleg pont olyan, mint az internet, túl sokat akar megtanítani, túl gyorsan. Eddig sem jutott elég idő az ismeretek elmélyítésére. A gyerekek nem tanulnak meg sem olvasni, sem számolni. Nem tanulnak meg koncentrálni, elmélyülni, nem ismerik meg önmagukat, a határaikat, a lehetőségeiket, nem találják, nem találhatják meg az elemeiket. (Lásd. Sir Ken Robinson könyvek!) Az internet már nem oszt nem szoroz. Pont hogy végre a tömegek is megkapják, amit eddig csak a TV adott meg. A semmit mondó, felszínes, gyorsan múló nem ismeretet. Eddig is egy jelentéktelen kisebbség tartotta fenn a civilizációt, ezután is így lesz. A többiek, meg jól elvannak a birkaságukkal. A többségnek a számítógép csak egy nyűg volt. Feleslegesen sokat tudott. Meg volt hozzá billentyűzet. De minek? A többség szellemi színvonalához a tablet, az okostelefon, az ikonokkal és korlátlan médiafogyasztással az ideális. Írni úgy sem akarnak. Bár  a trollokat azért ne becsüljük le. Ők írnak, bár ne tennék.

Hivatalos leírás:

„Vajon elbutít-e bennünket a Google?”

A könyvolvasás megtanított figyelmünk összpontosítására és a kreatív gondolkodásra, ezzel szemben az internet a sok forrásból származó, apró információfoszlányok gyors megismerésére ösztönöz, s mindeközben eltereli a figyelmünket. Tudományosan bebizonyították, hogy élményeink megváltoztatják az agyunkat: az információk keresésére, tárolására és megosztására használt digitális technológiák ténylegesen átszervezik agyunk idegpályáit.

Nicholas Carr sokakban aggodalmat kelt, amikor rávilágít korunk egyik legfontosabb dilemmájára: miközben élvezzük a világháló előnyeit, vajon nem áldozzuk-e fel az elmélyült olvasás és gondolkodás képességét?

Ez a rendkívül olvasmányos mű leírja azt a furcsa, mesterséges világot, amelyben jelenleg élünk, miközben komoly kérdéseket vet fel a modernkori szellem állapotával kapcsolatban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése