2015. január 3., szombat

Zseniálisan irracionális Dan Ariely


Ariely korábbi könyvéhez hasonlóan ez is egy könnyen olvasható, laza finom humorú könyv. Azt ígéri, hogy ez a könyv más mint az előző. Nem más. Megkockáztatom ugyanaz. Persze más példák vannak benne, más kísérletek leírásai, több személyes élmény, ami végighúzódik a könyvön, de alapvetően nem lép túl az előző művén. De ez cseppet sem zavaró, mert az élvezetes stílus és az érdekes téma kárpótol.

Szokás szerint a könyvön levő reklám szöveg hamis várokozást kelthet. De sajnos ez szinte minden könyvnél így van. Valamivel be kell csábítani a kosarunkba :). A leírással szemben a korábbi  könyve sem úttörő könyv, hiszen a viselkedés közgazdaságtannak voltak már előtte Nobel-díjas képviselői is. Ma meg már annyira divatosak, mint az önsegítő meg népszerű pszichológia könyvek. Annak ellenére, hogy divatosnak tűnik a téma, az átlagolvasó, főleg az átlagmagyar olvasónak nagyjából gőze nincs róla mi fán terem, nem ám, hogy még alkalmazza is a hétköznapokban, pl. cégvezetőként.

Mindenkinek ajánlom, aki szórakoztató könyvet keres a témában.

Hivatalos leírás:

Miért csökkentik a nagy prémiumok a felső vezetők teljesítményét? Hogyan vezetnek félre a társkereső oldalak? Mit tanít a legózás a munka élvezetéről? A társadalomtudós Dan Ariely úttörő könyve, a Kiszámíthatóan irracionális számos, rossz döntésre sarkalló torzításról rántotta le a leplet. A Zseniálisan irracionális az ésszerűtlenség életünkre gyakorolt meglepő hatásait tárja fel. Egyebek között bemutatja, miként szabadulhatunk meg káros gondolkodási és viselkedési mintáinktól a munkahelyi és a magánéleti kapcsolatainkban. A szerző nemcsak az önmagunkról alkotott képünket változtatja meg, hanem árnyalja az irracionalitás pozitívumait és negatívumait is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése